Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

θεατρική παράσταση



Δελτίο τύπου


Έρωτες, προξενιά, καπέλα, κομπολόγια, τραγούδια, χορός, ηθοποιοί και μουσικοί με νοητική υστέρηση, ερασιτέχνες που παίζουν και τραγουδούν, διερμηνεία στη νοηματική, ακουστική περιγραφή…όλα σε μια παράσταση:

«Η Προξενήτρα»
μια ελεύθερη απόδοση του έργου του Θόρντον Ουάιλντερ, θα παρουσιαστεί από την:

Very Special Arts Hellas
Ελληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

στο θέατρο Altera Pars, το Σάββατο 29 Νοεμβρίου (ώρα: 8:00 το βράδυ) και την Κυριακή 30 Νοεμβρίου (ώρα: 5:00 το απόγευμα).
Η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Το θέατρο είναι προσβάσιμο σε θεατές με αναπηρικά αμαξίδια.
Ειδικά την Κυριακή 30 Νοεμβρίου η παράσταση θα έχει
διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα για θεατές με προβλήματα ακοής και
ακουστική περιγραφή για θεατές με προβλήματα όρασης.

Δύο από τις βασικές καλλιτεχνικές ομάδες της Very Special Arts - η μουσικοθεατρική ομάδα και η ομάδα εικαστικών που αποτελούνται κυρίως από νέους με νοητική υστέρηση - δούλεψαν παράλληλα για 10 μήνες με στόχο αυτή την παραγωγή. Η ομάδα εικαστικών αφού εξοικειώθηκε με τις αρχές της σκηνογραφίας συνέβαλε στα σκηνικά της παράστασης και στην κατασκευή θεατρικών αντικειμένων. Η μουσικοθεατρική ομάδα έκανε πρόβες τους ρόλους, τα τραγούδια και την κίνηση. Είναι μια ομάδα με πλούσια εμπειρία τόσο από θεατρικά έργα: «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», «Γάτες», «Η Πινακοθήκη», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα – Μάριος και Τζούλη», «Η Πριγκίπισσα, το μπιζέλι και άλλα πολλά!», «Τα καινούργια Ρούχα του Αυτοκράτορα»
όσο και από θεατρικές σκηνές: θέατρο ΕΛΥΖΕ, θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, θέατρο του Νέου Κόσμου, θέατρο Πορεία, θέατρο Altera Pars κ.α.
και σε πόλεις εκτός Αθηνών όπως Χανιά και Καστοριά.
Επίσης οι τρεις πιο πρόσφατες παραγωγές παρουσιάστηκαν και στην Αίγινα (Οικία Καραπάνου).

Η κάθε παράσταση της ομάδας είναι μοναδική: η αφήγηση και τα τραγούδια οριοθετούν τη δράση, ενώ οι διάλογοι αλλάζουν ανάλογα με τις αυτοσχέδιες ατάκες και αντιδράσεις των ηθοποιών.

Όλες οι προηγούμενες παραγωγές υποστηρίχθηκαν από επαγγελματίες καλλιτέχνες, αλλά η παραγωγή της «Προξενήτρας» αντιμετωπίστηκε επαγγελματικά στο σύνολό της (σκηνογραφία, ενδυματολογία, φωτισμός κλπ.) χάρη στην οικονομική ενίσχυση από το πρόγραμμα του Υπουργείου Απασχόλησης.

Το Σχέδιο Δράσης επιχορηγείται από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ε.Κ.Τ. του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση». Η Ενέργεια συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η Very Special Arts Hellas είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1990 και αποτελεί το ελληνικό μέλος της διεθνούς οργάνωσης VSAarts. Λειτουργεί τακτικά τέσσερις ομάδες (θέατρο και μουσική – εικαστικά - δημιουργική κίνηση), οργανώνει καλλιτεχνικά εργαστήρια, εκθέσεις, ξεναγήσεις για άτομα με αναπηρίες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ακουστική περιγραφή θεατρικών παραστάσεων για άτομα με προβλήματα όρασης, έρευνα και συμβουλευτική σε θέματα προσβασιμότητας. Στόχος όλων των προγραμμάτων της είναι η ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρίες στην πολιτιστική ζωή. Όλες οι υπηρεσίες της προσφέρονται δωρεάν.





Πληροφορίες:
Δάφνης 8, Ζωγράφου 157 72
210-7710847, 210-7487905 (τηλ.& φαξ)
vsahellas@internet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: